Hästar som är dragvilliga men var inte så dragstarka har nu blivit starkare i draget😊

På tur med Largo och Brylant. Det finns dragvilliga hästar som är dragstarka men det finns också hästar som är dragvilliga men inte så starka i draget. Vi har byggt trygghet i draget under hela sommaren så dessa två hästar som inte var så dragstarka i våras är nu starkare i draget både i skritt i backe och trav i backe. Arbetet går framåt 😊 Viktigt att Marite som kusk tänker rätt inför backarna. Bra jobbat!

För den som vill veta mer:
Det är då viktigt att bygga upp hästens förtroende för att den alltid orkar drar. Det får inte innebära en stress bara för att det kommer en backe. Det finns olika vägar att träna på att få en häst dragstark i backar. Det viktigaste först är att hästen har lämpligt sele för det den skall dra och att selen är rätt inpassad. Hästen skall våga och kunna sänka sin hals och dra. Viktigt även att den har rätt hovbeslag så den kan dra utan att det gör ont i hovarna.

Dels kan man köra i trav för då känner hästen att den utav bara farten kommer upp men man kan också både i skritt och trav om möjligt svänga hästen innan backen och om det behövs även i backen. Detta gör att hästen dels tar ett extra tag i och med att det svänger dels får den något annat ”mål” att gå på innan och i backen. Men det jag alltid börjare med är att jag ser först till att hästarna är väl framme i draget och att målet är att vi skall komma upp för backen oavsett vilken gångart det blir. Jag påminner hästen/hästarna försiktig med pisken att det är riktigt att den skall ligga i drag hela tiden. Man får inte jaga en häst i en backe så den tycker det blir jobbigt. Man får inte få stopp i en backe med häst som inte är dragvillig för då kan den skapa ett beteende som vi inte vill ha framöver. Att ha en bra parhäst är bra men detta sätt att köra går även bra när man kör enbett.

När hästarna efter hand blir starkare och orkar dra uppför i trav eller i god skritt så lär jag efter hand dem att gå saktare i de olika gångarterna. Mycket viktigt att ha som mål att komma upp och hellre öka hastigheten än att få stopp.

Lycka till!

Häst och vagn till utbildning, event, bröllop och fest.
I händelse av regn har vi vagnar med suffletter.
Kuskutbildning online och fysiskt.
Kurser i körning med häst och vagn. Enbett, par och fyrspann. Tillpassning olika selar och anpassning olika vagnar.
Prova på körning
Live Support

Hemsida